Loggføres fortløpende:
Kl. 09.35: Fylte i 3/4 fullt med vann. Termotat på 65 grader. Fant ut at jeg har hatt veldig lite på «power regulator», ikke rart at det tok tid å koke opp vannet.
Kl. 10.43 Tømmer i malten.
Sliter med temperaturen, mesken holder ca. 65, men digitalt termometer hopper mellom 62 og 72. Etter litt testing ser jeg at termostaten må stå på ca. 70 for å holde 65 grader.
Tar ut vann, heller over igjen i ca. 12 minutter. Litermål i metall fungerer veldig bra til formålet. Begynner å få god kontroll på temperatur.
Kl. 10.55: Mesking. Setter på lokk.
Kl. 11:05 Beer Brew termometer viser stabilt 63 grader, og mesken holder stabilt 65 grader. Termostat står på 69 grader.
K. 11:15 Beer Brev termometer viser 60-61 grader, og mesken er på 65,1 grader. Justerer litt.
Irriterende at termometer på Beer Bew er så mye lavere enn digitalt termometer (også helt nytt). Tror det er «slakke» i innslagpunktene på termostaten.
11:30: Beew Brew på 60-62 (stabilt) og digitalt termometer viser stabilt 65,1 grader.
kl. 11:45 Nå har termometer på Beer Brew sunket helt ned i 60, og mesken er også nede i 64,7. Justerer opp (75) noen sekunder for å få termostaten til å slå seg på igjen, og det tar sekunder før Beer Brew er oppe på 66-68 grader.
kl. 11:55 Beer Brew opp på 63, og nå har mesken også sunket til 64.
Notat: Må lære meg hvor mye raskere termostaten på Beer Brew reagerer i forhold til temperaturen på mesken.
Kl. 12:00 Utvasking
Nå har det stått relativt i en times tid, og teorien er at stivelsen har gått over til sukker. Skrur opp termostat og følger veldig med, hvor målet nå er ca. 80 grader.
Skrur ned power regulatoren igjen for ikke å svi bunnen. Tar tid å varme opp alt til 80 igjen når regulatoren er lav, ca. 5 min til oppvarming og nye 5 minutt på 80 grader.
Kl. 12:10 Resirkulering. Kjedelig. Teorien nå er at sukkeret som er dannet i meskingen vaskes ut i væsken.
Den absolutt kjedeligste delen av bryggingen. Gjett hvem som skal montere seg opp sirkulasjonspumpe til neste gang. En litt større kjele hjalp litt, men her må det gjøres noe.
13:30 Tok tid å koke opp vann, så ble litt lengre enn tiltenkt med sirkulering og avrenning. Tømte i 7 liter vann, og lot det renne av seg. Løftet så ned silkaret i en ventende stekeplanne.
Ser at det på langt nær er så mye i som det bør være, så setter på enda mer vann. Har valget mellom å lage på det som er i tanken nå, eller koke opp enda mer vann og dermed komme enda senere opp i oppkok.
13:42 Mens jeg varmer vann så koker det over i bryggeriet. Masse vørter utover, selv om termometeret bare er på 95 grader.
Da blir det ikke mer vann. Spent på hvordan dette går.
13:44 Tilsatte bitterhumle.
13:55 Nei, dette var vanskelig. Enten så koker det for mye eller så koker det ikke i det hele tatt. Skal jo småkoke en time fra 13:42.
Når termostaten er på maks så koker det med en gang, når jeg prøver å skru den ned litt koker det ikke. Prøver å justere power regulator litt ned og termostat på maks.
14:05 Nå går det bedre. Stabil og fin koking. Kombinasjonen av termostat og power regulator er tydeligvis en nøkkel til suksess.
14:30 Kjøleren lagt opp for å desinfiseres i den kokende vørteren.
14:42 Kjøling. Ned til under 20-30 grader.
15:00 Hell vørteren i gjæringskar og tilsett gjær.
Sett lokket på gjæringskaret og rist det godt i 1-2 mionutter for å få inn oksygen. lagres på 20 grader.
OPPSKRIFT: Pale ale er en lys, lettdrikkelig ale, Alkoholprosent: ca 5,5% IBU: 27 – moderat bitter. En lys allround ale. Passer til det aller meste.
4,5 kg pale ale malt
500g hvete malt
100g cara 20
20g Northern Brewer 10,5% alfa 60 min kok (bitterhumle)
50 g Cascade 10 min kok (aromahumle)
Safale S-04 gjær