For tiden er det enorme mengder tindvedbær nede ved Gaula (eks. Leinøra). Dette er en veldig undervurdert busk, med særdeles sunne bær som i all hovedsak finnes her i Trøndelag. Tindved, Hippophae rhamnoides, skal være det bærslaget som inneholder flest ulike vitaminer, og mange av dem i høye konsentrasjoner. Spesielt rik på vitamin C, er den et godt tilskudd for å bekjempe infeksjoner, oljen skal virke beskyttende for huden mot både vær og vind. I tillegg er saften slimløsende. Tindved skal være fantastisk til desserter, saft og gele. Noen raske søk på nettet og en finner mange oppskrifter, og dette må jo bare prøves.
Så en rask kveldstur og jeg har nok til første test. Kunne ha plukket tonnevis, der det er gult i flere kilometer.
Første egenkomponerte oppskrift på tindbær og eplemost.
250-350 g tindbær
400-500 gram eplebiter
200-300 gram sukker
3dl vann
Kok opp, la det hele trekke til eplebitene er møre. Fyll på varme glass. Oppbevar i kjøleskap. Ok, jeg burde ha skrellet eplene først ser jeg – men det får bli neste gang. Et morsomt kveldsprosjekt og smaken er da slett ikke så ille.
Noen raske tips etter googling:
– Havtornsmarmeladen (tindved kalles Havtorn på svensk) passer til blåmuggost og som tilbehør til isdesserter. Bær kan kjøpes i frysedisken i Sverige.
– Fruktene passer utmerket som basis i juice, syltetøy, sirup, kompott, saus, vin- og ølbrygging. Tindvedbærlikør er enkel å lage og skal være veldig god. Tørkede blader fungerer svært godt som te.
– Plukking av frukter er tidkrevende og ubehagelig grunnet torner. Man bør derfor legge noe under buskene og slippe bærene under plukking for å unngå at en risper op hånda for mye av tornene. Alternativt kan man kutte av fruktrike greiner og fryse ned hele greina og riste av bærene så snart de er frosne. Et annet alternativ er å benytte spesielle fruktplukkere.
– Kan fryses, men mister smak (trenger ikke å være negativt)