Heldigvis er strømprisene lave (mellom 20-30 øre) og da lønner det seg faktisk å fyre med strøm heller enn ved. På oversikten fra strømleverandøren (hvor vi sender inn forbruk hver tredje måned) stipuleres forbruket til mellom 1,2K til 4K kWh pr. mnd., ca. 32K kWh pr. år. Så hva bruker vi egentlig strøm på?
Jeg tror vi har forbruksmønster omtrent som følger:
Oppvarming: minst 12K kWh. Stort hus!
Varmtvann: ca. 5K kWh (100 timer/uka). Vi bruker mye varmt vann.
Belysning: ca. 4K kWh. Veldig mange lys på hele døgnet.
Elbil: 5K kWh (ca. 0,2 kWh x 25 000 km.) minus 1K på jobb.
Komfyr: ca. 1K kWh (9 timer i uka).
Oppvaskmaskin: ca. 1K kWh (10 timer i uka)
Tørketrommel: ca. 1K kwh (6 timer i uka)
Vaskemaskin: ca. 1K kWh (8 timer i uka)
Kjøleskap x 2 : ca. 1K kWh
Fryseboks : ca. 0,5K kWh
Andre: ca. 0,5 kWh (tv, hårføner, støvsuger, pc, nettbrett, kjøkkenmaskin etc.)
Så hva kan vi egentlig spare på? Nå kjører varmepumpa jevnt. ca. 1,5K kwH/mnd. (2kWh x 24 x 31). Så har vi 4 panelovner, til sammen ca. 2K kwH/mnd. (2,5kwH x 24 x 31). Dvs. maks 3,5K Kwh i mnd. for fyring på det kaldeste på vinteren. Vi har kompensert med litt vedfyring, og ovnene går jo ikke på maks hele døgnet. På sommeren står varmepumpa sånn halvveis på, maks 500-700 kwH/mnd. Noe potensial er det kanskje, men vi skal da ikke gå rundt å fryse heller. Jeg vil ikke spare på varmtvann, der det er verdt hver en krone. Mye velvære i en lang varm dusj.
Belysning har nok et potensial, det er galskap å la lys på loft og kjeller stå på døgnet rundt. Flere sparepærer kan utgjøre litt, men heller ikke her er det store penger å spare med dagens strømpriser.
Lade mer elbil på jobb, kjøpesentra etc. er det heller ikke mye å hente på, vi gjør jo det stort sett alltid når det er praktisk mulig.