I dag gjennomfører DFØ sin styringskonferanse. Ny rekord med utsolgt konferanse, er et sug mot styring fra statlige byråkrater.
Jeg likte innledningen, 5080 Nyhetskanalen er morsom.
DFØ direktøren Hilde innledet; vi må måle hvordan ressurser benyttes best mulig. Hun sier at DFØ har som formål å sørge for bedre styring i staten og at det handler om politikk, fag og fornuftig bruk av styringsinformasjon. Vanskelig å være uenig med sjefen.
Siv Jensen har blitt en ekte byråkrat. Fokus på å gjennomføre tiltak for å øke produktiviteten i offentlig sektor. Nesten hver tredje krone av statsbudsjettet går til statens egen virksomhet. Det vises til at ABE-kuttet gir 1,7 mrd. pr. år til å gjøre mer av det som virker etc.
Neste foredrag om «Tallenes tyranni» mener vi måler for mye og at det gir negative resultat. Han mener vår tids trang til å måle og telle distraherer oss fra det som egentlig betyr noe. En typisk aldrende professor, som har mange likesinnede i statlige lederposisjoner.
Ny 5080-sending.
Så et foredrag om å kontekstualisere måling, hvordan tilsyn og kontroll kan ha en funksjon. Mange ord, og budskapet er vel strengt tatt at datainnsamling brukes til kontroll, men har et potensial også mot læring og kvalitetsforbedring.
Så et innlegg om hva som skal til for at måling og data skal gi effekt. Det vises til at det må være en sammenheng mellom rapportering, evaluering, læring, endring og forbedring. At ting må ha et formål kommer tydelig opp, og det er vel ofte utfordringen i staten.
Så kommer det noen tåkefyster, der jeg sliter med å forstå hva som egentlig sies. Gjennomgående er at staten skal levere kvalitet og at kvalitet ikke bør måles. Samtidig sies det at «måle alt som kan telles» eller «det du setter tall på det virker». Samfunnsoppdrag og tildelingsbrev nevnes ofte, der mye telles for å kunne rapportere på måloppnåelse. Alle vet at disse tallene kan pyntes på, og flere vektlegger at de selv kan styre/påvirke hvilke tall de styres på.
Aslak Sira Myhre viser til at det statlige regelverket krever noe enormt med ressurser. Det som tok han 8 uker i privat sektor tok over et år bare på å planlegge i staten. Vi må ha en diskusjon mellom å gjøre ting riktig vs. å gjøre de riktige tingene. Rutiner, regelverk, prosesser, evaluering etc. må ha en tiltenkt funksjon.
Etter lunch 5080-sending.
En nederlender prøvde å fortelle hvordan jobbe systematisk med kunnskapsbasert styring i offentlig forvaltning. Gav lite.
DFØ prøvde å fortelle hva styringsinformasjon er og hvordan bruke det til å forbedre styringen. En rekke selvfølgeligheter, men også gjennomgående fokus i bakspeilet. Her får en kanskje lederfokus i direktorat med svært kort planhorisont, men tror DFØ vil slite mot ledere som er mer opptatt av å se fremover enn bakover.
Bjarne Håkon politiker og Anne Kari byråkrat diskuterte hvem som vinner kampen om beslutningsgrunnlaget. Ikke overraskende kom det frem at dette er to sider av samme sak, men med litt ulike motivasjons og drivkrefter.
Effektbasert økonomistyring ble utredet av nok en professor. Avsluttende refleksjoner om tallenes tyranni, gav lite.