Kunstig søt

Jeg liker Pepsi Max, Cola Zero og andre leskedrikker som er sukkerfrie. Disse inneholder søtningsstoffer som Acesulfam K og aspartam, som er 200 ganger søtere enn sukker. Energien som frigjøres ved bruk er lav (i forhold til sukker) så dermed er det heller ikke like fetende som sukker.

Den norske legen Grethe Støa Birketvedt er blant de som har forsket mye på Aspartam, men hun er anklaget for juks og anses å ha lav kredibilitet i forskningsmiljøer. Flere andre forskere har fått samme stempel etter å ha kommet med kritiske tanker eller resultater relatert kunstig søtstoffer. I fjor sommer rapporterte italienske forskere at søtstoffet aspartam framkalte en rekke krefttyper hos rotter. Nå har andre forskere sett på saken, og kommet fram til at de dystre resultatene ikke kan stemme. Hadde aspartam vært så farlig ville de ha blitt ulovlige og det hadde blitt milliardtap for både Coca Cola, PepsiCo og mange andre store mektige aktører.

Pepsi Max selges ikke i USA ettersom Acesulfam K ikke er godkjent av «Food and Drug Administration (FDA)» men Norge og 24 andre land mangler foreløpig stoffet på tilsvarende lister. Om stoffet blir ulovlig også i Norge vil det påvirke mange lettprodukter, lettbrus, iskrem, syltetøy og ikke minst snus. På 70-tallet ble det gjennomført 3 store undersøkelser på Acesulfam K, hvor to av dem har blitt stemplet som mangelfulle. Den tredje viste av kvinnelige rotter foret med Acesulfam K hadde dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft som andre (undersøkelsen ble gjort av nevnte FDA og er årsaken til at stoffet er ulovlig i USA).

Så vi kan konkludere med at kunstige søtningsstoffer mest sannsynlig øker muligheten for å få kreft, samtidig som de ikke er like fetende som sukker.

Etter planen skulle EFSA utføre en risikovurdering av aspartam innen 2020. På grunn av at ny forskning viser et stadig tydeligere risikobilde ønsket EU-kommisjonen å fremskynde arbeidet og foreta en full risikovurdering av aspartam innen 31. juli 2012. Denne undersøkelsen har antagelig gitt resultater, men en tør neppe å kommunisere eventuelle negative resultater. Helsemyndigheter i land etter land har jo anbefalt lett-produkter og fedme regnes fortsatt som et større helseproblem enn økning i tilfeller av kreft. Fedme i seg selv er jo også en kreftrisiko, så dermed er det kanskje umulig å bevise om kunstig søtning totalt sett øker eller reduserer kreftrisikoen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *